PLENARNI PREDAVATELJI

ERIK SARKIĆ (Slovenija)

Žganjekuha je bila že od nekdaj del Erikovega življenja. S tem sta se ukvarjala že njegova babica in oče in naravno se je znanje naprej preneslo tudi nanj. Stvar ga je zanimala, z leti pa je hobi zrasel v pravo strast. Po družinskem receptu se je lotil kuhanja luksuznega brinjevca, ki ga je točil v steklenice Steklarne Rogaška. S tem si je počasi ustvaril uspešno popoldansko dejavnost. Ko je nekaj let pozneje začel izdelovati še džin, pa se je poslovil od redne službe in se popolnoma posvetil žganjekuhi.

Sarkič bi težko izbral boljši čas za karierno spremembo. Džin je bil iz leta v leto bolj priljubljen. Džin tonik je zopet postal trendovska pijača. Izdelava džina pa je bila za žganjekuharja nov izziv. “Začel sem raziskovati džin, kaj džin sploh je, kako ga proizvesti, njegovo zgodovino, kateri so najpomembnejši detajli, začimbe, rože,” se svojih začetkov spominja Erik. “Edina nujna stvar v džinu je brin in tega imamo tu v izobilju. Vsi najboljši džini so narejeni z balkanskim brinjem.” In čeprav je žganjekuhar velik del svojega življenja prej posvečal brinjevcu, je bilo za izdelavo džina potrebnega tudi precej novega znanja.
Erik je okus svojega džina razvijal kar dve leti. Prevladuje okus po brinju, je svež in ima svoj karakter. “Predvsem sem naredil džin, ki je všeč meni, šele potem pa sem ga upal ponuditi tudi drugim,” pravi žganjekuhar z Brkinov, ki mu je očitno uspelo sestaviti zmagovalen okus. Njegova pijača se lahko pohvali z zlato nagrado iz Londona, letos pa so ga uvrstili na prvo mesto v Evropi v kategoriji tradicionalnih džinov. A Erik kljub lovorikam ne namerava počivati. Razvil je še tri nove okuse džina, s katerimi bo poskusil očarati vedno bolj kritično publiko pivcev te pijače.

Smo v podobnem položaju, kot so bili mikropivovarji pred kakšnimi sedmimi leti, in upam, da se bomo še naprej razvijali tako kot oni. Več kot nas bo, boljši bomo, ljudje bodo pili boljše džine in vsi bomo imeli nekaj od tega.”

VIVIAN WIGCHERT-BOOM (Nizozemska)

Vivian Wigchert-Boom prihaja iz Nizozemske in je zaposlena na šoli z imenom Rijn Ijssel. Po diplomi iz angleškega jezika je 12 let poučevala angleščino na srednji šoli in delala z dijaki, ki so imeli učne težave. Izkušnje dela z njimi so jo vodile k spoznanju, da naš tradicionalni šolski sistem tem študentom najbolje ne ustreza. Potrebujejo namreč bolj osebni pristop, priložnost, da najdejo svojo pot do znanja v šoli. To je skušala doseči v svojem razredu, vendar je kmalu spoznala, da za to potrebuje ekipo vseh sodelujočih učiteljev. To spoznanje jo je tudi motiviralo za magistrski študij na področju učenja in inovacije. Želela je spremeniti sistem in zavedala se je, da je ta načrt zelo ambiciozen, ampak potrebno si je postavljati cilje. Po zaključku magisterija je začela kot »curriculumcoach« delati na Rijn Ijssel, na šoli za poklicno izobraževanje in o razvoju novih perspektiv izobraževanja in implementaciji sprememb izvajala coaching  za učitelje. Zadnjih pet let ekipa 5 coachev s strastjo do dela in z globoko predanostjo uvaja sistem osebnega pristopa in fleksibilnega izobraževanja znotraj njihove šole, s tem da verjamejo, da so lahko vedno še boljši. »Upam, da vas bo predavanje moje strokovne poti zadnjih 5 let navdihnilo. Ni bilo lahko, ampak pot k dosežkom nikoli ni, kajne?«

 

GRUŠENKA ZORN (Slovenija)

Grušenka Zorn, diplomirala na področju etnologije ter kulturne antropologije, je tudi profesorica umetnostne zgodovine. Dolga leta je delala v turizmu ter kot producent za fotografijo. Bogate izkušnje na področju kulinarike in stajlinga je pridobivala v Parizu in v New Yorku. Na samostojno pot stilistke hrane se je podala pred petimi leti. Danes sodeluje in kreira vizualni material za večja podjetja, agencije in produkcijske hiše v Sloveniji in v tujini.